Мені необхідно знайти

неділю, 16 серпня 2015 р.

Задачі з ейдетики

1 . Суддя : 
- Що сказав вам ваш чоловік , коли прокинувся вранці ?
- Він запитав : « Де я , Галю ?»
- Чому після цієї фрази виникла сварка ?
( Тому що дружину звати не Галя )
 
2 . Свого часу у Франції  видавалася газета під назвою «Щоденні ласощі» . Найчастіше після прочитання газету … з’їдали .Чи можливо це ?
( Номери були надруковані на тонко розкатаному тісті . Фарба теж була їстівною . )

3 . Із 1986 року за рішенням редакції Віденського концертного залу усім відвідувачам біля входу роздають пригощання ,які не тільки мають неповторний смак ,але є й дуже корисними .Що це за пригощання і з якою метою їх давали ?
( Таблетки , що  втамовували кашель під час концерту )

4 . Один іудейський мудрець звернувся до Господа з проханням показати йому рай та пекло . Господь погодився і відвів мудреця до великої кімнати , посеред якої стояв величезний казан із їжею , а навколо нього ходили і плакали голодні та нещасні люди .Вони страждали , бо не могли поїсти ,хоча в руках у них були ложки .Але ручки цих ложок були дуже довгі – довші за руки .
«Так , це справді пекло», - сказав мудрець .                                                                                                                  Тоді  Господь відвів мудреця до іншої кімнати , що була точнісінько така , як перша Посеред кімнати стояв такий самий казан із їжею , а люди ,які були в кімнаті , тримали точнісінько такі ж самі ложки .Але ці люди були ситі ,щасливі й веселі .
« Так це ж рай !» - вигукнув мудрець .
Що допомогло людям у раю бути щасливими ?
( У раю люди годували один одного .)

5 . Людина ,яка закінчувала свій земний шлях ,попросила Господа показати їй її життєву дорогу . « Бачиш ,- говорить Господь ,- ланцюжок слідів , це твій земний шлях». « Бачу ,- відповів чоловік ,- а  бачу також і те ,що поруч із моїм є ще один ланцюжок слідів .Хто ішов увесь цей час поруч зі мною». « Я»,- відповів Бог . « Але є місце , де один ланцюжок обривається , і залишається тільки один слід ,- говорить чоловік . – Що це означає ?» - « Це був час , коли в тебе була біда , були проблеми ,коли ти хворів». – « І в такі хвилини ти кидав мене?!» - закричав чоловік .
Що відповів йому Господь ?
( « Ти не зрозумів мене .В такі хвилини я ніс тебе на руках !»

6 .Колись давно у древньому Китаї жив дуже розумний ,але дуже пихатий вельможа .Аж ось пройшов по всій країні поголос ,що з’явився мудрець , розумніший за всіх на світі .Дуже розлютився вельможа : хто може називатися мудрішим за нього ?!
Він задумав обдурити мудреця : « Візьму в руки метелика ,сховаю за спиною і запитаю що в мене в руках , - живе чи мертве . Якщо мудрець скаже ,що живе ,- я роздушу метелика ,а  якщо мертве ,- випущу його» .
У пишній залі зібралося  багато людей – всім хотілося послухати словесний поєдинок найрозумніших людей у світі . До зали увійшов невеличкий худорлявий чоловік .Він привітався до вельможі і сказав , що готовий відповісти на будь – яке його запитання .І тоді, зло всміхаючись , вельможа сказав : « Скажи - но мені , що я  тримаю в руках , – живе чи мертве ?» Мудрець трохи подумав , усміхнувся  і відповів ...
Що відповів мудрець ?
( Усе в твоїх руках , людино ! Збентежений  вельможа випустив метелика з рук , і той полетів на волю , радісно тріпочучи крильми ).
                        
7 . Нерідко буває , що в дощову погоду по кілька днів не випускають птицю на волю . Вона , що звикла до моціону і простору , до діяльного життя , починає нудьгувати через свою вимушену бездіяльність , і тоді у неї розвиваються погані звички . Які ?
( Найчастіше – звичка вищипувати один у одного пір`я . Інколи це буває наслідком того , що птиці докучають комахи , але нерідко це не що інше , як погана звичка ) .
Що слід робити , щоб усунути шкідливу звичку ?
( 1 . Змастити птаху керосином ( якщо це комахи ) .
   2 . Відокремити зачинщицю від  інших птахів , котрі  ще не «заразилися» цією звичкою .
   3 . Зерновий корм слід розсипати в підстилку ,  підвішувати ріпу або півкачана капусти ,щоб птиця  «розважалася» , клюючи ці смачні шматочки ,котрі повинні діставатися їй не так легко ) .
Що може статися у випадку , якщо вчасно не ліквідувати цю шкідливу звичку ? Спрогнозуйте .
( Доведеться прирізати птицю , бо , коли усі птахи «заразяться» цією звичкою , особливо під час линьки , коли в жилках нового пір’ячка  ще міститься кров , вони з насолодою  висмоктують її , як тільки  їм випаде це спробувати ) .

8 . Чому , купуючи йодовану сіль , треба дивитися на дату виготовлення ?
(  Йодована сіль зберігає свої цілющі властивості протягом 3 – 4 місяців . Йод випаровується , якщо сіль волога або якийсь час знаходиться у відкритій тарі ) .

9 . Як тільки ці дві речі з являються на папері , він перетворюється на документ .Що це ?                                    
( Дата і підпис ) .
      
10 . Поважна причина неявки на роботу в Португалії здалася б  нам принаймні дивною .Яка це причина ?
  ( Погана погода ) .

11 . У 1409 р . готський вождь Аларіх , оточивши Рим ,почав вимагати від римлян величезний викуп .Римляни відмовилися платити , так як прийшли до висновку ,що після цього у них нічого не залишиться .Аларіх пояснив римлянам ,що в нагороду за цей викуп він залишить їм дещо дуже цінне для них .І договір було заключено . Що ж обіцяв    готський вождь залишити римлянам як нагороду за виплату викупу ?
( Життя ) .

12 . Згідно  військового статуту римської армії ,розробленого Децієм Брутом , кожен легіон повинен був мати плетені кошики . У них зберігалися засоби зв’язку , які легіон використовував під час походів .Назвіть їх .
( Голуби ) .

13 . Усе живе , як відомо , складається із клітин . Отже і їжа тваринного походження . Назвіть найбільшу клітину , яку  людина вживає в їжу .
( Куряче яйце ) .

14 . Це зазвичай задумують утопісти , здійснюють фанати , а користуються їх плодами негідники .Що це ?
( Революція ) . 

15 . Представників цієї досить небезпечної професії  було 75 . 4 із них загинули на полі бою , 16 примусово позбавлені  своєї посади , а 7 загинули в результаті  змови . Рекорд перебування на посту у представників цієї професії – 51 рік . Що це за професія ?
( Цар ) .

16 . Приблизно раз на 12 років у середньовічній Москві відбувалося велике лихо . Прислів’я звинувачує в цьому один дуже дешевий предмет . Який ? Чому саме його ?
( Свічку .Бо від неї Москва згоріла ) .

17 . Цього не можна робити у верхівї Конго з дітьми , в племені акаба з дівчатами , у східній Африці – зтабунами , у індійців – черокі – з динями і бобами , у рибалок – шотландців – з човнами , а у словян – із курчатами навесні .Чого саме не можна робити ?
( Рахувати ) .

18 . У СРСР ставити це біля залізничних колій заборонялося , щоб не відволікати увагу машиністів . А у Фінляндії це , навпаки , регулярно приносить прибуток Міністерству шляхів зв’язку . Що це ?
(Рекламні щити ) .

19 . Чому перед тим як спуститися в криницю , щоб почистити її чи дістати що-небудь, спочатку опускають туди запалену свічку ?
( Щоб перевірити  наявність або відсутність шкідливих газів на дні криниці )

20 . У 2003 р . Роберт Мандел , лауреат Нобелівської премії у галузі економіки , передбачив , що уже в 2040 р . світ може опинитися на шляху створення єдиної валюти . Мандел назвав гіпотетичну валюту « дей» .Назвіть три слова , що допомогли Манделу з вибором назви .
( Долар , євро , йєна ) .

21 . Ілля Шевельов говорить що це – один із стимулів мрії . Часто буває одного з двох кольорів . Про що йдеться ?
( Заздрість ) .

22 . Авраам Лінкольн говорив , що всі  « разногласия» в суспільстві відбуваються через те,  що вовки і вівці по-різному розуміють одне слово .Яке ?
( Свобода ) .

23 . Ці 24 події мають світове значення .  Та насправді їх було 21 . Яка давня традиція не дозволила відбутися  6 , 12 , 13 із них ?
( Мова йде про Олімпійські ігри , які не можна було проводити під час війни ) .

24 . Для вимірювання їх кількості носять спеціальний прилад . Їх менше ,коли немає бензинової кризи , і , навпаки , більше , коли зіпсований ліфт . А взагалі вважають , добре , коли їх не менше 10 тисяч на день . Про що йдеться ?
( Про кроки ) .

25 . Трагічна доля класика російської літератури Грибоєдова  А . С .У жовтні 1818 р . на дуелі він стрілявся із Якубовичем , у результаті чого отримав поранення в руку .Через декілька років він приїхав у Тегеран як російський посланець , де його чекала жахлива смерть : розлючені перси закололи Грибоєдова , а потім іще три дні носили його тіло вулицями міста , від чого його неможливо було впізнати . Хоча по одній деталі поета все- таки пізнали . По якій ?
(По пораненому на дуелі пальцю ) .

    26 . Вони можуть рухатися п’ятьма принципово різними способами : Іти , повзти , ковзатися , стрибати і плавати . Який прикметник латинського походження фігурує в назві найбільшого із них ?  Про кого іде мова ?)
( Імператорський . Мова  йде про пінгвінів ) .

27 . Для представників якої професії , щоб полегшити їм виконання звичної для них дії , В Англії в другій половині 18 століття почали випускати перші годинники із секундною стрілкою ?

( Для  лікарів , щоб легше було визначати частоту  пульсу ) .

28 . Назвіть прізвище людини , чиє дітище , як вважається , нанесло головний удар по виробництву наперстків.

( Зінгер) .

29 . 4 звіра , 1 ракоподібне , 1 павукоподібне . 1 прилад . 1 жінка , 4 чоловіків і декілька риб . А все це разом ?

( Знаки Зодіаку) .

30 . Досвідчені  водії  вважають  перед аварійною ситуацію  падіння перед автомобілем футбольного або волейбольного м’яча  . Чим викликано цей страх перед таким невеличким  предметом , що це за предмет ?

( М’яч , за яким , як правило , вибігає дитина) .

31 . В урочистих маршах на свята в середньовічних  містах брали участь всі цехи міських ремісників : пекарі несли величезний калач , шевці – черевик , кравці – кожух . А цех , який ішов на чолі процесії , ніс на довгій палиці жебрацьку сумку . Який цех і чому брав участь у святкуванні ?

( Цех жебраків . Вони теж  були профспілковою гільдією) .

32 . На думку французького мислителя Елгозі , щасливчики живуть із ними , не щасливчики – без них , а негідники – заради них .Про що мова ?

( Про гроші) .

33 . Яка країна одержала свою назву ,будучи нічийною землею між Росією і Турцією ?

( Україна ,  від слова «окраїна») .

34 .Ця споруда має 8 поверхів і висоту сучасного 15 – поверхового будинку . Збудована із білого мармуру . Будівництво велося із 1174 по 1350 рр. Ньютону було дуже зручно проводити на ньому свої досліди по відкриттю закону всесвітнього тяжіння .Відомо багато проектів по його реконструкції .Що це за споруда ?  Чому ж утік архітектор , який почав її будівництво?


( Пізанська вежа почала нахилятися) .

Немає коментарів:

Дописати коментар